Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2014-15

Esta asignatura es una optativa del Master en Ingeniería Química. En cursos previos, los alumnos han adquirido conocimientos básicos sobre comportamiento mecánico y reológico de materiales, y en concreto sobre polímeros. Por otro lado, cuando los alumnos cursan esta asignatura ya han adquirido la destreza necesaria en el manejo de hojas de cálculo y simuladores comerciales, y además han desarrollado otras habilidades como su capacidad de expresarse en el lenguaje técnico adecuado, que se continuarán potenciando en esta asignatura.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències generals del títol (CG)

  • CG1 : Capacitat per a aplicar el mètode científic i els principis de l'enginyeria i l'economia, per a formular i resoldre problemes complexos en processos, equips, instal·lacions i serveis, en els quals la matèria experimente canvis de composició, estat o contingut energètic, característics de la indústria química i d'altres sectors relacionats, entre els quals hi ha el farmacèutic, biotecnològic, energètic, alimentari, mediambiental o de materials.
  • CG11 : Tenir les habilitats de l'aprenentatge autònom, per a mantenir i millorar les competències pròpies de l'enginyeria química que permeten el desenvolupament continu de la professió.
  • CG5 : Saber establir models matemàtics i desenvolupar-los mitjançant la informàtica apropiada, com a base científica i tecnològica per al disseny de nous productes, processos, sistemes i serveis, i per a optimitzar-ne d'altres ja desenvolupats.
  • CG6 : Tenir capacitat d'anàlisi i síntesi per al progrés continu de productes, processos, sistemes i serveis, utilitzant criteris de seguretat, viabilitat econòmica, qualitat i gestió mediambiental.

 

Competències específiques (CE)

  • CE1 : Aplicar coneixements de matemàtiques, física, química, biologia i altres ciències naturals, obtinguts mitjançant estudi, experiència, i pràctica, amb raonament crític per a establir solucions viables econòmicament a problemes tècnics.
  • CE10 : Adaptar-se als canvis estructurals de la societat motivats per factors o fenòmens d'índole econòmica, energètica o natural, per a resoldre els problemes derivats i aportar solucions tecnològiques amb un elevat compromís de sostenibilitat.
  • CE2 : Dissenyar productes, processos, sistemes i serveis de la indústria química, a més d'optimitzar-ne d'altres ja desenvolupats, prenent com a base tecnològica les diverses àrees de l'enginyeria química, comprensives de processos i fenòmens de transport, operacions de separació i enginyeria de les reaccions químiques, nuclears, electroquímiques i bioquímiques.
  • CE4 : Tenir habilitat per a solucionar problemes que són poc familiars, incompletament definits, i tenen especificacions en competència, considerant-ne els possibles mètodes de solució (inclosos els més innovadors) i seleccionant el més apropiat, a més de poder corregir la posada en pràctica i avaluar les diverses solucions de disseny.
  • CE5 : Dirigir i supervisar tot tipus d'instal·lacions, processos, sistemes i serveis de les diverses àrees industrials relacionades amb l'enginyeria química.

 

Competències bàsiques i del MECE (Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior)

  • CB10 : Tenir les habilitats d'aprenentatge que permeten continuar estudiant d'una manera que ha de ser, en gran part, autodirigida o autònoma.
  • CB6 : Tenir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament o aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
  • CB7 : Saber aplicar els coneixements adquirits i la capacitat de resoldre problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o pluridisciplinaris) relacionats amb l'àrea d'estudi.

 

Competències transversals bàsiques

  • CT3 : Ser capaç d'expressar-se adequadament tant oralment com per mitjans escrits.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Adquirir coneixements sobre les tècniques avançades en la indústria de plàstics: injecció assistida per gas, filat de fibres, tensió–bufat, calandratge, pressurització de motles, etc.
  • Adquirir coneixements pràctics relacionats amb la preparació i millora de formulacions, tècniques de processament, a més de les aplicacions d'alguns plàstics de gran incidència en la indústria.
  • Aprofundir en l'estudi del cautxú i els elastòmers, materials espumejats amb diferents matrius polimèriques, PVC i plastisols de PVC, resines acríliques i epoxi, policloroprens i poliuretans en la indústria d'adhesius i fenòmens superficials.
  • Conéixer els nous materials compostos i nanocompostos polimèrics basats en fibres de vidre i de carboni, nanoargiles i altres materials de reforç i matrius polimèriques. Processament, prestacions i aplicacions.
  • Conéixer la relació entre les propietats, la processabilitat i les prestacions d'un polímer i les aplicacions d'un producte acabat.
  • Adquirir coneixements sobre la problemàtica plantejada pels residus plàstics i les últimes tendències en el reciclatge de plàstics.
  • Conéixer els nous desenvolupaments en plàstics biodegradables, problemàtica, estructura i processament. Aplicacions generals i aplicacions mèdiques.
  • Conéixer les noves famílies de plàstics d'enginyeria o d'altes prestacions, conéixer-ne les propietats òptiques, mecàniques i elèctriques, a més de la processabiliatat i les aplicacions.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2014-15

Adquirir conocimientos sobre algunas técnicas especializadas de procesado de polímeros, de gran impacto en la industria de plásticos, en algunas de las cuales el Departamento posee gran experiencia, como inyección asistida por gas, hilado de fibras, tensión–soplado, calandrado, o técnicas avanzadas en moldeo rotacional.
Adquirir conocimientos básicos sobre la preparación de formulaciones, el procesado y las aplicaciones de ciertos plásticos de uso muy frecuente, especialmente de aquellos que tienen gran incidencia en la industria cercana, tales como cauchos y elastómeros, PVC y plastisoles de PVC, resinas acrílicas y epoxi, policloroprenos y poliuretanos en la industria de adhesivos, espumas de EVA y sus mezclas, entre otros. Desarrollar la capacidad para conocer la relación existente entre propiedades de un polímero, su procesabilidad, prestaciones y aplicaciones del producto acabado.
Adquirir conocimientos básicos sobre la problemática planteada por los residuos plásticos y las últimas tendencias en el reciclado de plásticos. Desarrollo de los nuevos plásticos biodegradables, problemática, estructura y procesado, y aplicaciones generales y aplicaciones médicas.
Desarrollo de nuevos composites y nanocomposites basados en fibras, nanoarcillas y otros materiales de refuerzo y matrices poliméricas. Procesado y aplicaciones.

 

 

 

;

Dades generals

Codi: 43270
Professor/a responsable:
BELTRAN RICO, MARIA ISABEL
Crèdits ECTS: 3,00
Crèdits teòrics: 0,60
Crèdits pràctics: 0,60
Càrrega no presencial: 1,80

Departaments amb docència

  • Dep.: ENGINYERIA QUÍMICA
    Àrea: ENGINYERIA QUÍMICA
    Crèdits teòrics: 0,6
    Crèdits pràctics: 0,6
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix