Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2015-16

La asignatura Las  Actividades Agropecuarias y sus implicaciones territoriales junto con otras asignaturas como Ordenación del territorio y desarrollo sostenible, Las actividades industriales y comerciales. Implicaciones territoriales, y El turismo y sus implicaciones territoriales, configura la materia del Master Oficial en Desarrollo Local e Innovación Territorial. La asignatura tiene como finalidad primordial el estudio y análisis crítico de todas aquellas políticas de carácter comunitario europeo que inciden sobre el medio rural. Desde la producción, comercialización y distribución hasta aquellas políticas de desarrollo rural que constituyen el segundo pilar de la Política Agrícola Común. Asimismo, también estudia los agentes económicos y sociales que intervienen y actúan en el mundo rural comunitario europeo y, especialmente, aquellos agentes económicos y sociales que por su representatividad constituyen un sólido pilar en todas aquellas politicas de carácter social, entre ellos, las cooperativas agroalimentarias y asociaciones agrarias de diversa índole

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències generals del títol (CG)

  • CG1 : Capacitat d'anàlisi i síntesi.
  • CG2 : Capacitat d'organització i planificació.
  • CG3 : Capacitat per a gestionar adequadament la informació, especialment, mitjançant l'ús de les TIC.
  • CG4 : Capacitat d'aprenentatge autònom i d'adaptació a noves situacions.
  • CG5 : Capacitat d'aplicar els coneixements a la pràctica.
  • CG6 : Actitud sistemàtica de cura i precisió en el treball.
  • CG7 : Capacitat per a integrar-se o liderar equips interdisciplinaris segons el context i la situació.
  • CG8 : Compromís ètic amb la sostenibilitat, el respecte als drets fonamentals, la igualtat entre homes i dones, els valors democràtics, la multiculturalitat, la pau.

 

Competències específiques (CE)

  • CE2. : Capacitat per a usar adequadament els conceptes, els mètodes i les tècniques aplicades al desenvolupament local i la innovació territorial.
  • CE3 : Capacitat per a analitzar i interpretar el territori com un sistema complex, interrelacionat i interdependent.
  • CE4 : Capacitat per a fer un diagnòstic dels recursos endògens disponibles en un territori.
  • CE7 : Capacitat per a prendre decisions, resoldre problemes i gestionar imprevistos en el camp del desenvolupament local i la innovació territorial.
  • CE8 : Capacitat per a exposar i transmetre coneixements i accions en matèria de desenvolupament territorial de manera ordenada, senzilla i clara, adequada al context.
  • CE9 : Capacitat per a fer propostes de planificació estratègica, ordenació territorial o localització de serveis i activitats des d'una perspectiva de desenvolupament local sostenible.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Conèixer les principals activitats agropecuàries que poden realitzar-se en un territori, la seua estructura i organització.
  • Entendre els diferents factors físics, polítics, socials i econòmics que intervenen en la seua implantació i expansió territorial.
  • Comprendre les relacions entre aquestes activitats i els sistemes productius locals.
  • Valorar l'explotació sostenible dels recursos endogens i els processos innovadors.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2015-16

Los objetivos de la asignatura están relacionados con las actividades agrarias y el desarrollo rural.

- Conocer las principales actividades agropecuarias que pueden realizarse en un territorio, su estructura y organización.

- Entender los diferentes factores físicos, políticos, sociales y económicos que intervienen en su implantación y expansión territorial.

- Comprender las relaciones entre estas actividades y los sistemas productivos locales.

- Valorar la explotación sostenible de los recursos endógenos y los procesos innovadores.

- Identificar el papel desempeñado y la importancia de las cooperativas en el desarrollo local.

- Profundizar en el conocimiento de la economía social, el asociacionismo y cooperativismo de manera general y, particularmente, de las cooperativas agrarias que están apostando por una mayor dimensión empresarial estrechamente vinculada a una mejora de las condiciones tecnológicas, productivas y comerciales de la explotación agraria asociada, e inserta en la promoción de nuevas y diversificadas actividades de desarrollo rural respetuosas con el uso racional de los recursos y la protección del medio ambiente.

 

 

;

Dades generals

Codi: 40208
Professor/a responsable:
CORTES SAMPER, CARLOS
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,20
Crèdits pràctics: 1,20
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: GEOGRAFIA HUMANA
    Àrea: GEOGRAFIA HUMANA
    Crèdits teòrics: 1,2
    Crèdits pràctics: 1,2
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix