Competencies and objectives

 

Course context for academic year 2020-21

No data

 

 

Course content (verified by ANECA in official undergraduate and Master’s degrees)

Transversal Competences

  • CT1 : Leer y comprender textos en un idioma extranjero.
  • CT2 : Demostrar destrezas y habilidades en informática y sistemas informacionales.
  • CT3 : Demostrar habilidades en comunicación oral y escrita.

 

General Competences

  • CG26 : Apply Food and Nutritional Sciences to dietary practice.
  • CG31 : Take part in designing total diet studies.
  • CG33 : Plan, implement and interpret the evaluation of the nutritional status of individuals and/or groups, both healthy (in all physiological situations) and ill.
  • CG38 : Understand and use the terminology used in the health sciences field.
  • CG39 : Interpret and integrate clinical, biochemical and pharmacological data in the nutritional assessment of the patient and his/her dietary-nutritional treatment.
  • CG40 : Apply the foundations of clinical nutrition to diet therapy.
  • CG41 : Plan, implant and evaluate therapeutic diets for individuals and/or groups.
  • CG43 : Participate in the multidisciplinary team of a Hospital Nutrition Unit.
  • CG44 : Understand the different techniques and products used for basic and advanced nutritional support.
  • CG48 : Master the basic ITC tools used in the field of Food, Nutrition and Dietetics.
  • CG51 : Be able to demonstrate the scientific principles underpinning the intervention of the dietetist-/nutritionist, with their professional activity conditional on the scientific evidence.
  • CG55 : Design, intervene in and implement diet-nutrition education and diet-nutrition training programmes.
  • CG57 : Acquire the capacity to take part in promotion, prevention and protection programmes focused on the community and public health.

 

Specific Competences

  • E60 : Diseñar planificar, y ejecutar un programa de educación dietético-nutricional tanto en individuos sanos como enfermos, aplicando los métodos de recuperación de la información, las habilidades de comunicación y las tecnologías de la información y comunicación de un modo crítico y efectivo.
  • E61 : Aplicar los conocimientos de las Ciencias de los alimentos para analizar, en una situación real, las modificaciones que sufren los alimentos y productos alimenticios, como consecuencia de los procesos tecnológicos, culinarios y de los sistemas de producción, elaboración, transformación y conservación, y que pueden afectar a su composición química, sus propiedades físico-químicas, su valor nutritivo, su biodisponibilidad y sus características organolépticas.
  • E62 : Aplicar los conocimientos de las Ciencias de la Nutrición, la Dietética y la Salud para diseñar y llevar a cabo, en una situación real, tanto en individuos sanos como enfermos, y teniendo en cuenta las condiciones inherentes al ciclo vital, el protocolo de evaluación dietética del estado nutricional, la interpretación del diagnóstico nutricional, la evaluación de los aspectos nutricionales de una historia clínica y el plan de actuación dietética.
  • E63 : Aplicar los conocimientos de la Epidemiología Nutricional, la Salud Pública y la Nutrición Comunitaria para diseñar y planificar programas de intervención en alimentación y nutrición, que incorporen actividades de promoción de la salud y prevención de trastornos y enfermedades relacionadas con la nutrición y los estilos de vida.
  • E64 : Diseñar y planificar un protocolo de investigación en materia sanitaria, nutricional y dietética, siendo capaces de formular hipótesis, recoger e interpretar la información para la resolución de problemas de investigación, y adquiriendo capacidad para el análisis crítico del pensamiento científico.

 

 

 

Learning outcomes (Training objectives)

No data

 

 

Specific objectives stated by the academic staff for academic year 2020-21

No data

 

 

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General

Code: 27557
Lecturer responsible:
SOSPEDRA LOPEZ, MARIA ISABEL
Credits ECTS: 6,00
Theoretical credits: 0,00
Practical credits: 0,60
Distance-base hours: 5,40

Departments involved

  • Dept: AGROCHEMISTRY AND BIOCHEMISTRY
    Area: BIOCHEMISTRY AND MOLECULAR BIOLOGY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,02
  • Dept: CONTEMPORARY HUMANITIES
    Area: SOCIAL ANTHROPOLOGY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,01
  • Dept: PHYSICAL CHEMISTRY
    Area: PHYSICAL CHEMISTRY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,01
  • Dept: PSYCHOLOGY OF HEALTH
    Area: PERSONALITY, EVALUATION AND PSYCHOLOGICAL TREATMENT
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,02
  • Dept: PSYCHOLOGY OF HEALTH
    Area: BASIC PSCHOLOGY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,01
  • Dept: NURSING
    Area: NURSING
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,15
    This Dept. is responsible for the course.
    This Dept. is responsible for the final mark record.
  • Dept: PHILOSOPHY OF LAW AND INTERNATIONAL PRIVATE LAW
    Area: PHILOSOPHY OF LAW
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,02
  • Dept: BIOTECHNOLOGY
    Area: CELLULAR BIOLOGY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,02
  • Dept: PHYSIOLOGY, GENETICS AND MICROBIOLOGY
    Area: PHYSIOLOGY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,03
  • Dept: PHYSIOLOGY, GENETICS AND MICROBIOLOGY
    Area: MICROBIOLOGY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,03
  • Dept: CHEMICAL ANALYSIS, NUTRITION AND FOOD SCIENCE
    Area: NUTRITION AND FOOD SCIENCE
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,06
  • Dept: CHEMICAL ANALYSIS, NUTRITION AND FOOD SCIENCE
    Area: ANALYTIC CHEMISTRY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,03
  • Dept: COMMUNITY NURSING, PREVENTATIVE MEDICINE AND PUBLIC HEALTH
    Area: NURSING
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,06
  • Dept: COMMUNITY NURSING, PREVENTATIVE MEDICINE AND PUBLIC HEALTH
    Area: HISTORY OF SCIENCE
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,04
  • Dept: COMMUNITY NURSING, PREVENTATIVE MEDICINE AND PUBLIC HEALTH
    Area: PREVENTATIVE MEDICINE AND PUBLIC HEALTH
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,04
  • Dept: SOCIOLOGY II
    Area: SOCIOLOGY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,01
  • Dept: OPTICS, PHARMACOLOGY AND ANATOMY
    Area: HUMAN ANATOMY AND EMBRIOLOGY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,03
  • Dept: SOCIOLOGIA I
    Area: SOCIOLOGY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,01

Study programmes where this course is taught