Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2020-21

Esta asignatura centra su objeto de estudio y trabajo en el tratamiento dietético de las patologías con implicación nutricional vistas por aparatos.  Focaliza el estudio de las necesidades nutricionales en situación patológica. Se organizan los contenidos de manera que primero se estudian los condicionantes que se dan en cada una de las patologías y la alimentación en base a las necesidades, de esta forma se adquieren una serie de habilidades y capacidades que permitirán al estudiante ser capaz de desarrollar planes dietéticos completos con diferentes alternativas de menús.  En el contexto del plan de estudios, esta asignatura, junto con dietoterapia II y Nutrición Clínica Infantil son los pilares en los que se centra el perfil clínico del graduado en nutrición humana y dietética.

 

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències transversals

  • CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
  • CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
  • CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.

 

Competències generals

  • CG26 : Aplicar les ciències dels aliments i de la nutrició a la pràctica dietètica.
  • CG27 : Conèixer els nutrients, les seues funcions i la seua utilització metabòlica.
  • CG28 : Conèixer les bases de l'equilibri nutricional i la seua regulació.
  • CG29 : Avaluar i calcular els requeriments nutricionals en situació de salut i malaltia en qualsevol etapa del cicle vital.
  • CG30 : Identificar les bases d'una alimentació saludable (suficient, equilibrada, variada i adaptada).
  • CG31 : Participar en el disseny d'estudis de dieta total.
  • CG32 : Conèixer, detectar precoçment i avaluar les desviacions per excés o defecte, quantitatives i qualitatives, del balanç nutricional.
  • CG33 : Planificar, dur a terme i interpretar l'avaluació de l'estat nutricional de subjectes o grups, tant sans (en totes les situacions fisiològiques) com malalts.
  • CG34 : Conèixer els aspectes fisiopatològics de les malalties relacionades amb la nutrició.
  • CG35 : Identificar els problemes dieteticonutricionals del pacient, així com els factors de risc i les pràctiques inadequades.
  • CG36 : Elaborar i interpretar una història dietètica en subjectes sans i en malalts.
  • CG37 : Interpretar una història clínica.
  • CG38 : Comprendre i utilitzar la terminologia emprada en ciències de la salut.
  • CG39 : Interpretar i integrar les dades clíniques, bioquímics i farmacològics en la valoració nutricional del malalt i en el seu tractament dieteticonutricional.
  • CG40 : Aplicar les bases de la nutrició clínica a la dietoteràpia.
  • CG41 : Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques per a subjectes o grups.
  • CG42 : Conèixer l'organització hospitalària i les diferents fases del servei d'alimentació.
  • CG43 : Participar en l'equip multidisciplinari d'una unitat de nutrició hospitalària.
  • CG44 : Conèixer les diferents tècniques i productes de suport nutricional bàsic i avançat.
  • CG45 : Desenvolupar i implementar plans de transició dieteticonutricional.
  • CG46 : Planificar i dur a terme programes d'educació dieteticonutricional en subjectes sans i malalts.
  • CG47 : Comprendre la farmacologia clínica i la interacció entre fàrmacs i nutrients.
  • CG48 : Fer servir les eines bàsiques en TIC utilitzades en el camp de l'alimentació, nutrició i la dietètica.
  • CG49 : Conèixer els límits legals i ètics de la pràctica dietètica.
  • CG50 : Prescriure el tractament específic, corresponent a l'àmbit de competència del dietista nutricionista.
  • CG51 : Ser capaç de fonamentar els principis científics que sustenten la intervenció del dietista nutricionista, supeditant la seua actuació professional a l'evidència científica.

 

Competències Específiques

  • E49 : Identificar, des d'una perspectiva biopsicosocial integradora, les variables relacionades amb els trastorns del comportament alimentari.
  • E50 : Disposar dels coneixements psicològics necessaris per a actuar de manera precisa i fiable en la prevenció, detecció, valoració, diagnòstic i tractament multidisciplinari dels trastorns del comportament alimentari.
  • E51 : Desenvolupar una visió empàtica i receptiva amb el pacient i el seu entorn a l'hora d'abordar el tractament de possibles desordres alimentaris.
  • E52 : Adquirir la formació bàsica per a l'activitat investigadora sent capaces de formular hipòtesis, arreplegar i interpretar la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic, i comprenent la importància i les limitacions del pensament científic en matèria sanitària i nutricional. Comprendre i utilitzar la terminologia emprada en ciències de la salut.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

Sense dades

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2020-21

- Conocer el origen del tratamiento nutricional en las patologías.
- Describir las distintas dietas terapéuticas en sus distintas clasificaciones.
- Identificar los factores a tener en cuenta en la realización de una dieta terapéutica.
- Identificar y describir los criterios que presiden la organización de las dietas hospitalarias.
- Conocer las dietas normalizadas existentes en el centro asistencial y valorar sus ventajas e inconvenientes.
- Analizar el problema nutricional con objetividad teniendo en cuenta las características patológicas, actuar de forma racional para solucionarlo.
- Trabajar con el documento básico de información del sistema de salud: la historia clínica y los subdocumentos que la conforman.
- Describir la anatomía del aparato en estudio.
- Enumerar los factores de riesgo de las patologías de alta prevalencia y relacionar con riesgo nutricional.
- Elaborar dietas adaptadas a las condiciones fisiopatológicas en el marco de la atención especializada y primaria.
- Conocer las indicaciones y contraindicaciones de la nutrición artificial.
- Conocer las vías de administración de la nutrición artificial.
- Conocer los tipos de nutrición enteral adaptados a las características fisiopatológicas.
- Elaborar planes dietéticos en base a alimentación enteral.
- Elaborar planes alimentarios para pruebas exploratorias que requieran preparación dietética.

 

 

;

Dades generals

Codi: 27553
Professor/a responsable:
GALLAR PEREZ-ALBALADEJO, MANUEL
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,20
Crèdits pràctics: 1,20
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: INFERMERIA
    Àrea: INFERMERIA
    Crèdits teòrics: 1,2
    Crèdits pràctics: 1,2
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix