Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2020-21

La Higiene de los Alimentos comprende las "prevenciones y medidas necesarias para la preparación, manipulación, almacenado y venta de alimentos para garantizar productos intachables, sanos y adecuados para el consumo humano". La materia de esta asignatura está, por tanto, íntimamente relacionada con la Microbiología, ciencia que estudia los microorganismos. En esta asignatura se pretende dar una visión básica de las características esenciales de los microorganismos, con especial énfasis en las bacterias y los virus. La asignatura se cursa en el cuarto semestre del Grado en Nutrición Humana y Dietética.

Los microorganismos son los seres vivos más abundantes del planeta Tierra, contribuyen de manera esencial al funcionamiento global del mismo y ayudan al desarrollo sostenible de la biosfera. Juegan, además, una función muy relevante en las actividades humanas, tanto como agentes patógenos como por sus funciones protectoras o su utilización en procesos de gran interés económico y medioambiental. En este contexto, los alimentos pueden ser considerados como un entorno más en el cual los microorganismos pueden estar presentes y donde potencialmente han tenido un papel relevante en aspectos tan fundamentales como el deterioro y preservación, la transmisibilidad de agentes dañinos e incluso la elaboración de los mismos.

El conocimiento de la Microbiología es, por tanto, especialmente necesaria en el ejercicio profesional dentro del ámbito sanitario (en el laboratorio clínico o en el control de la seguridad alimentaria, por ejemplo), en determinadas actividades industriales y en muy distintos ámbitos de la investigación.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències transversals

  • CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
  • CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
  • CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.

 

Competències generals

  • CG13 : Conèixer els sistemes de producció i els processos bàsics en l'elaboració, transformació i conservació dels principals aliments.
  • CG16 : Conèixer la microbiologia, parasitologia i toxicologia dels aliments.
  • CG18 : Elaborar, aplicar, avaluar i mantenir pràctiques adequades d'higiene, seguretat alimentària i sistemes de control de riscos, aplicant-hi la legislació vigent.
  • CG20 : Col·laborar en la implantació de sistemes de qualitat.
  • CG21 : Avaluar, controlar i gestionar aspectes de la traçabilitat en la cadena alimentària.
  • CG23 : Assessorar científicament i tècnicament sobre els productes alimentaris i el seu desenvolupament. Avaluar el compliment d'aquest assessorament.
  • CG24 : Participar en els equips empresarials de màrqueting social, publicitat i al·legacions saludables.
  • CG25 : Col·laborar en la protecció del consumidor en el marc de la seguretat alimentària.

 

Competències Específiques

  • E33 : Reconèixer els objectius i particularitats de la producció industrial d'aliments.
  • E37 : Adquirir coneixements bàsics sobre toxicologia i el fenomen tòxic.
  • E38 : Conèixer les principals bases dades i fonts d'informació sobre les propietats toxicològiques de substàncies químiques.
  • E39 : Identificar els diferents tipus de substàncies tòxiques presents en els aliments i els seus riscos.
  • E40 : Avaluar l'exposició a través de la dieta a una determinada substància química.
  • E41 : Conèixer, comprendre i aplicar el procés d'avaluació dels regs tòxics de les substàncies químiques.
  • E42 : Aplicar el Procés Administratiu com a eina de gestió en un Servei de Dietètica i Nutrició.
  • E43 : Adquirir les habilitats pertinents per a treballar en equip com a unitat en les quals s'estructura de forma uni o multidisciplinària els professionals i altre personal, relacionats amb l'avaluació diagnòstica i tractaments en Dietètica i Nutrició.
  • E44 : Conèixer aquells aspectes bàsics del Sistema Sanitari Espanyol relacionats amb la gestió dels serveis de salut, fonamentalment aquells que estan relacionats amb factors nutricionals.
  • E45 : Conèixer que canals de comunicació interna o externa, han d'implantar-se en tota organització perquè el Servei de Nutrició aconseguisca l'objectiu que tots els professionals coneguen els seus projectes.
  • E46 : Conèixer els sistemes d'Acreditació d'implantació de Circuits de Qualitat.
  • E47 : Diferenciar entre Qualitat Real i Qualitat Percebuda.
  • E52 : Adquirir la formació bàsica per a l'activitat investigadora sent capaces de formular hipòtesis, arreplegar i interpretar la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic, i comprenent la importància i les limitacions del pensament científic en matèria sanitària i nutricional. Comprendre i utilitzar la terminologia emprada en ciències de la salut.
  • E55 : Conèixer els sistemes d'informació sanitària.
  • E57 : Proporcionar la formació higienicosanitària i dietètic-nutricional adequada al personal implicat en el servei de restauració.
  • E71 : Adquirir habilitats pràctiques d'experimentació, incloent el maneig correcte de reactius bioquímics, mostres biològiques i instrumentació, així com la valoració de riscos en el treball de laboratori i gestió adequada de residus biològics.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

Sense dades

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2020-21

  • Formar al estudiante en los aspectos básicos del mundo microbiano y su importancia para la salud humana.
  • Conocer la biología de los microorganismos: características ultraestructurales, fisiológicas y genéticas.
  • Conocer los factores que afectan al crecimiento microbiano.
  • Adquirir un concepto claro de los diferentes grupos microbianos de importancia en alimentos.
  • Conocer las implicaciones de los principales microorganismos de importancia en alimentos.
  • Conocer los métodos de conservación de alimentos.
  • Aprender a trabajar en condiciones de esterilidad.
  • Familiarizarse con el manejo de los instrumentos y técnicas más utilizados en el laboratorio de Microbiología.
  • Conocer los métodos de cultivo, aislamiento, identificación y conservación de los microorganismos.

 

 

 

;

Dades generals

Codi: 27548
Professor/a responsable:
MARTIN CUADRADO, ANA BELEN
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,60
Crèdits pràctics: 0,80
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: AGROQUIMICA I BIOQUIMICA
    Àrea: BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR
    Crèdits teòrics: 0
    Crèdits pràctics: 0
  • Dep.: FISIOLOGIA, GENÈTICA I MICROBIOLOGIA
    Àrea: MICROBIOLOGIA
    Crèdits teòrics: 1,6
    Crèdits pràctics: 0,8
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix