Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2013-14

Bromatoglogía Descriptiva es una asignatura que ha de contribuir a adquirir competencias conceptuales y metodológicas relacionadas con la fuentes, recopilación, análisis e interpretación de la información existente y actualizada sobre composición química de alimentos.

Esta asignatura se imparte en el segundo curso del Grado en Nutrición Humana y Dietética y forma parte, junto con otras dos asignaturas (Ciencia y Tecnología Culinaria y Tecnología de los Alimentos) de la Materia Ciencias de los Alimentos y que abordan las propiedades de los alimentos y su conservación o modificación. Es una asignatura básica para la comprensión de éstas y de otras asignaturas que se imparten en 3º y 4º curso del grado, como son las del módulo de Ciencias de la Nutrición, la Dietética y la Salud o Educación Nutricional.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències específiques (CE)

  • E33 : Reconèixer els objectius i particularitats de la producció industrial d'aliments.
  • E34 : Conèixer els principals efectes que l'aplicació de la calor i la humitat causa sobre les propietats nutritives i organolèptiques dels aliments, assessorar científicament i tècnicament sobre els productes alimentaris i el seu desenvolupament. Avaluar el compliment d'aquest assessorament.
  • E35 : Utilitzar la ciència per a explicar alguns dels fenòmens que ocorren en cuina.
  • E36 : Conèixer les diferents fonts (bibliogràfiques, Internet, etc.) de coneixement relacionades amb la ciència i tecnologia d'aliments.

 

Competències transversals específiques de titulació:>>competències en un idioma estranger

  • CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.

 

Competències transversals específiques de titulació:>>competències informàtiques i informacionals

  • CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.

 

Competències generals del títol (CG):>>Mòdul de ciències dels aliments

  • 11 : Identificar i classificar els aliments, productes alimentaris i ingredients alimentaris.
  • 12 : Conèixer la seua composició química, les seues propietats fisicoquímiques, el seu valor nutritiu, la seua biodisponibilitat, les seues característiques organolèptiques i les modificacions que pateixen com a conseqüència dels processos tecnològics i culinaris.
  • 13 : Conèixer els sistemes de producció i els processos bàsics en l'elaboració, transformació i conservació dels principals aliments.
  • 14 : Conèixer i aplicar els fonaments de l'anàlisi bromatològica i sensorial de productes alimentaris.
  • 15 : Interpretar i utilitzar les bases de dades i taules de composició d'aliments.
  • 17 : Conèixer les tècniques culinàries per a optimitzar les característiques organolèptiques i nutricionals dels aliments, amb respecte a la gastronomia tradicional.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Identificar i classificar els aliments, productes alimentosos i ingredients alimentaris.
  • Conèixer la composició química i les propietats dels grups d'aliments i dels productes derivats.
  • Identificar i saber possibles antinutrients que contenen els aliments.
  • Estar familiaritzat amb els components més importants, des del punt de vista nutricional, de cada grup d'aliments.
  • Saber quines substàncies poden ser les responsables d'intoleràncies i al·lèrgies i en quins aliments poden trobar-se.
  • Interpretar i utilitzar taules de composició d'aliments de diverses fonts. Avantatges i inconvenients.
  • Estar familiaritzat amb les definicions d'aliments del Codi Alimentari Espanyol.
  • Saber quins són els additius alimentaris permesos a Espanya.
  • Utilitzar les tècniques bàsiques d'anàlisi d'aliments.
  • Saber buscar articles de recerca en les bases de dades disponibles en Campus Virtual.
  • Desenvolupar habilitats de treball en grup.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2013-14

Conocer las bases de la Química de los Alimentos.

Ser críticos con los datos de composición química de los alimentos que se obtienen en las fuentes bibliográficas consultadas.

Ser cuidadoso en el trabajo en el laboratorio.

 

 

 

;

Dades generals

Codi: 27513
Professor/a responsable:
MAESTRE PEREZ, SALVADOR ENRIQUE
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,20
Crèdits pràctics: 1,20
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: QUÍMICA ANALÍTICA, NUTRICIÓ I BROMATOLOGIA
    Àrea: NUTRICIÓ I BROMATOLOGIA
    Crèdits teòrics: 1,2
    Crèdits pràctics: 1,2
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix