Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2023-24

La asignatura de Tratamientos Postcosecha se enmarca en el primer semestre del 4º curso del Grado en Gastronomía y Artes Culinarias. Su carácter es teórico-práctico y está orientada a que el alumnado aprenda a diferenciar los productos hortofrutícolas en función de su composición y propiedades físico-químicas, a comprender los procesos que inciden sobre la calidad de frutas y hortalizas y a entender las operaciones postcosecha que contribuyen a una mejor conservación y comercialización de dichos productos agrícolas.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències transversals

  • CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger
  • CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionales
  • CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita

 

Competències generals

  • CG2 : Mostrar capacitat de síntesi i raonament crític en l'anàlisi dels entorns gastronòmics i culinaris.
  • CG3 : Resoldre tasques o realitzar treballs professionals en l'àmbit gastronòmic en el temps assignat per a açò, mantenint la qualitat del resultat.
  • CG7 : Saber aplicar els coneixements adquirits en l'àmbit d'estudi al món professional de la gastronomia, contribuint al desenvolupament dels Drets Humans, dels principis democràtics, dels principis d'igualtat de gènere, de solidaritat, de protecció del medi ambient i de foment de la cultura de la pau.

 

Competències Específiques

  • CE20 : Conèixer els canvis biològics, químics i físics que es poden produir en les matèries primeres alimentàries durant la seua preparació o magatzematge
  • CE31 : Conèixer i saber aplicar els protocols que s'utilitzen en el control de la qualitat organolèptica i culinària
  • CE6 : Conèixer i saber utilitzar l'instrumental i els sistemes de conservació, emmagatzematge i envasat de productes alimentaris i les possibles modificacions en les propietats finals del producte

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Comprendre els principis bàsics que diferencien a fruits i hortalisses entre si.
  • Familiaritzar a l'estudiant amb els conceptes de maduració i senescencia, aplicats a fruits i hortalisses, respectivament.
  • Establir quins són els factors postcosecha que afecten a la qualitat organoléptica i nutricional de fruites i hortalisses.
  • Comprendre les transformacions que els aliments experimenten durant la seua manipulació postcosecha, així com les operacions bàsiques que actualment utilitza la indústria agroalimentària i com aquestes operacions afecten a la qualitat organoléptica i nutricional dels productes vegetals.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2023-24

-Conocer los parámetros que determinan la calidad de frutas y verduras.

-Aprender los factores pre y postcosecha responsables de la alteración de los productos hortofrutícolas.

-Conocer las distintas tecnologías postcosechas que permiten aumentar la vida útil de los productos hortofrutícolas.

 

 

;

Dades generals

Codi: 21731
Professor/a responsable:
CERDAN SALA, MARIA DEL MAR
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,20
Crèdits pràctics: 1,20
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: CIÈNCIES AMBIENTALS I RECURSOS NATURALS
    Àrea: FISIOLOGIA VEGETAL
    Crèdits teòrics: 0,6
    Crèdits pràctics: 0,6
  • Dep.: BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR I EDAFOLOGIA I QUÍMICA AGRÍCOLA
    Àrea: EDAFOLOGIA I QUÍMICA AGRÍCOLA
    Crèdits teòrics: 0,6
    Crèdits pràctics: 0,6
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix