Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2020-21

Amb l'assignatura d'història i fonaments de la gastronomia, es pretén oferir als futurs professionals de la gastronomia les claus que ajudin a entendre els elements que han permès elaborar el saber gastronòmic, entès com la ciència i l'art del bon menjar. El saber gastronòmic s'ha anat configurant al mateix temps que anaven evolucionant les estratègies alimentàries que han permès a la humanitat intentar fer front al repte de l'alimentació. La gastronomia, de fet, formaria part dels determinants que han condicionat aquestes estratègies.
S'abordaran els elements i els coneixements científics i tècnics que han anat configurat els sabers gastronòmics: el paper exercit per la cuina i les tècniques culinàries, pels sistemes de producció i consum d'aliments, i per l'evolució i el desenvolupament que han assolit la dietètica, la ciència de la nutrició i la ciència i tecnologia dels aliments. Així mateix, des de la condició d'assignatura de caràcter introductori al Grau, es desenvoluparan continguts teoricopràctics que permeten a l'alumne familiaritzar-se amb la terminologia específica de l'àmbit culinari i gastronòmic, i amb els paràmetres bàsics del procés de comunicació científica i divulgació referit a l'àmbit de la gastronomia.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències transversals

  • CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger
  • CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionales
  • CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita

 

Competències generals

  • CG1 : Ser capaç de treballar en equip i d'organitzar i planificar activitats en l'àmbit de les empreses del sector gastronòmic
  • CG2 : Mostrar capacitat de síntesi i raonament crític en l'anàlisi dels entorns gastronòmics i culinaris.
  • CG3 : Resoldre tasques o realitzar treballs professionals en l'àmbit gastronòmic en el temps assignat per a açò, mantenint la qualitat del resultat.
  • CG4 : Ser capaç de realitzar les aproximacions requerides amb l'objecte de reduir un problema de l'àmbit d'estudi fins a un nivell manejable.
  • CG7 : Saber aplicar els coneixements adquirits en l'àmbit d'estudi al món professional de la gastronomia, contribuint al desenvolupament dels Drets Humans, dels principis democràtics, dels principis d'igualtat de gènere, de solidaritat, de protecció del medi ambient i de foment de la cultura de la pau.

 

Competències Específiques

  • CE12 : Conèixer els factors socioculturals que condicionen la gastronomia i incideixen en la selecció i classificació d'aliments i ingredients i en les elaboracions culinàries
  • CE7 : Comprendre i analitzar críticament el caràcter dinàmic i evolutiu dels fenòmens culinari i gastronòmic en la societat actual, així com conèixer les últimes tendències en gastronomia
  • CE9 : Entendre els fonaments històrics del saber gastronòmic, entès com la ciència i l'art del bon menjar

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Comprendre els fonaments científics, tècnics i materials de la gastronomia.
  • Desenvolupar coneixements i habilitats per a utilitzar les fonts històriques del saber gastronòmic i culinari.
  • Desenvolupar coneixements i habilitats per a comprendre les cultures i les ciències gastronòmiques i culinàries.
  • Desenvolupar coneixements i habilitats per a usar correctament el llenguatge gastronòmic i culinari.
  • Desenvolupar coneixements i habilitats per a la recerca de les cultures i les ciències culinàries i gastronòmiques i la comunicació de la seua història i evolució.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2020-21

• Conèixer els fonaments històrics del saber gastronòmic i els seus determinants
• Conèixer els principals conceptes i tendències que han configurat el desenvolupament de la gastronomia com a disciplina científica
• Explicar des de la perspectiva dels usos de el passat i el coneixement de l'evolució històrica de la gastronomia els seus reptes actuals i les perspectives de futur
• Analitzar, amb l'ajuda de la perspectiva històrica, les claus de la cultura alimentària mediterrània i l'alternativa gastronòmica associada a la condició d'eco-sostenible que reuneix el seu model de producció i consum d'aliments
• Conèixer el valor de les tradicions culinàries i gastronòmiques (i en concret l'alacantina i valenciana) en la recuperació i promoció d'una gastronomia compromesa amb el territori, saborosa, saludable i sostenible
• Desenvolupar coneixements i habilitats per al maneig del llenguatge culinari i gastronòmic
• Adquirir coneixements i habilitats relacionats amb el procés d'investigació/ producció de coneixement, comunicació científica i divulgació gastronòmica

 

 

;

Dades generals

Codi: 21703
Professor/a responsable:
BERNABEU MESTRE, JOSEP
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,80
Crèdits pràctics: 0,60
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: INFERMERIA COMUNITÀRIA, MEDICINA PREVENTIVA I SALUT PÚBLICA
    Àrea: HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA
    Crèdits teòrics: 1,8
    Crèdits pràctics: 0,6
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix