Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2019-20

La Zoología Marina trata del estudio de los animales marinos desde diversos enfoques: taxonómico, biológico, ecológico, biogeográfico y aplicado. Resulta básica en diferenes disciplinas marinas, entre otras, Biología Marina, Ecología Marina, Oceanografía Biológica, Biología Pesquera, Acuicultura o Impacto ambiental. Dentro de su aspecto aplicado, su conocimiento es fundamental para las pesquerías, acuicultura, farmacología y medicina marinas, estructuración del hábitat, protección ambiental, ordenación y gestión del litoral, cambio climático, ocio y tráfico marítimos, etc. Conviene resaltar que un 98% del volumen del océano está dominado por los animals; además, un 97% de los planes estructurales actuales del reino animal están presentes en el ambiente marino, frente a un 50% de los amientes terrestres y acuáticos (agua dulce). Podemos encontrar desde los minúsculos 'protozoos' hasta la ballena azul (el mayor animal que existe y ha existido).

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències específiques:>>de coneixement

  • CE1 : Posseir coneixements bàsics de l'estructura molecular, genètica, organització cel·lular, processos evolutius dels éssers vius.
  • CE10 : Conèixer les diferents adaptacions (morfològiques, fisiològiques, conducta) dels éssers vius en l'ambient marí.
  • CE13 : Conèixer les tècniques bàsiques de mostreig en la columna d'aigua, llit marí i organismes associats, així com de mesura de variables estructurals i dinàmiques.
  • CE6 : Conèixer i comprendre els fets essencials, conceptes, principis i teories relacionades amb les ciències marines, i la seua relació amb altres ciències.
  • CE7 : Conèixer l'organització estructural i funcional dels organismes marins, i també comprendre la seua diversitat biològica.
  • CE8 : Conèixer els principis fonamentals de l'ecologia, l'estructura i la funció dels ecosistemes, i desenvolupar-la per a l'ambient marí i costaner.

 

Competències específiques:>>d'habilitat

  • CE21 : Utilitzar la informació i documentació necessària en la separació, identificació i catalogació d'organismes marins.
  • CE30 : Ser capaç de dur a terme procediments estàndards de mostreig en el mar i en el laboratori implicats en treballs de recerca.
  • CE33 : Dissenyar mesures per a la conservació i protecció d'espècies i hàbitats marins i litorals.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Conèixer els principis bàsics de l'organització estructural dels invertebrats i vertebrats marins.
  • Conèixer la diversitat i adaptacions dels animals marins als diversos ambients aquàtics.
  • Utilitzar la informació i la documentació necessàries per a separar, identificar i inventariar els animals marins.
  • Conèixer les tècniques bàsiques del mostreig i determinació del zooplàncton, zoobentos i nècton.
  • Adquirir coneixements sobre la distribució dels animals en els diversos biomes i ambients marins i de les mesures per a la seua conservació.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2019-20

Objetivos formativos

lConocer los principios básicos de la organización estructural de los Invertebrados y Vertebrados marinos.l

Conocer la diversidad y adaptaciones de los animales marinos a los diferentes ambientes acuáticos.l

Utilizar la información y documentación necesaria para la separación, identificación e inventariado de losanimales marinos.

lConocer las técnicas básicas del muestreo y determinación del zooplancton, zoobentos y necton.l

Adquirir conocimientos de la repartición de los animales en los diferentes biomas y ambientes marinos; asícomo, medidas para su conservación.

Objetivos específicos aportados por el profesorado

El objetivo principal es profundizar en los conocimientos adquiridos en la disciplina 'Fundamentos de Zoología', en particular la taxonomía de los organismos mediterráneos; aunque podrá servir para el resto del planeta al asociarlos a los diferentes ambientes. Como objetivos secundarios, relacionar los diferentes ambientes con la presencia de determinados grupos de animales; adquirir destrezas en la clasificación y metodología de su estudio; y comprobar su importante papel en el suministro de bienes (recursos) y servicios (sumidero de carbono, protección costera, impacto ambiental...).

 

 

;

Dades generals

Codi: 24524
Professor/a responsable:
RAMOS ESPLA, ALFONSO ANGEL
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,00
Crèdits pràctics: 1,40
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: CIÈNCIES DEL MAR I BIOLOGIA APLICADA
    Àrea: ZOOLOGIA
    Crèdits teòrics: 1
    Crèdits pràctics: 1,4
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix