Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Course description
  SEPARATION TECHNIQUES

Competencies and objectives

 

Course context for academic year 2019-20

La asignatura Técnicas de Separación forma parte del módulo Fundamental de la titulación de Grado de Química y más concretamente de la materia Química Analítica que junto a Química Inorgánica, Química Orgánica y Química-Física constituyen el eje principal de la titulación.
El objetivo general de la materia es que el alumno adquiera los conocimientos necesarios para desarrollar, optimizar, aplicar técnicas de separación e interpretar los resultados obtenidos de cara a ofrecer información de calidad de tipo cualitativo y cuantitativo.
Esta asignatura es fundamental dentro de la materia ya que proporciona al alumno los conocimientos básicos de las principales técnicas de separación cromatográficas y no cromatográficas dentro del contexto del proceso analítico general.
Los conocimientos que se adquieren en la asignatura contribuirán a proporcionar al futuro profesional la formación básica necesaria para desarrollar su actividad en el campo de la Química.
En primer lugar se introducen algunos conceptos básicos sobre las técnicas de separación y su clasificación para a continuación pasar a estudiar la extracción líquido-líquido, sólido-líquido, sus fundamentos y aplicaciones.
Una de las formas mas frecuentes en la actualidad de realizar separaciones analíticas es la aplicación de métodos cromatográficos que posibilitan separar y determinar componentes en mezclas complejas. El estudio sobre estos métodos se aborda a continuación. El enorme impacto de las cromatografías y el número creciente de aplicaciones las convierten en imprescindibles en todos los campos de la ciencia. Inicialmente se estudian los principios generales aplicables a todo tipo de cromatografías para posteriormente estudiar la cromatografía de gases y la cromatografía líquida de alta resolución detallando los aspectos instrumentales y las principales aplicaciones de las mismas.
Los conocimientos adquiridos se complementarán con la resolución de ejercicios en los que el alumno los aplicará a casos prácticos, interpretando los resultados obtenidos.

 

 

Course content (verified by ANECA in official undergraduate and Master’s degrees)

Generic Degree Course Competences

  • CG1 : Develop the capacity for analysis, synthesis and critical reasoning.
  • CG3 : Solve problems effectively.
  • CG4 : Show capacity for team work.
  • CG6 : Self-learning.
  • CG8 : Acquire a permanent concern for quality and the environment and risk prevention in the workplace.

 

Specific Competences:>>Theoretical

  • CE1 : Acquire basic knowledge of chemistry, nomenclature, agreements and units.
  • CE12 : Relate the fundamentals of analytical techniques (electrochemical, optical etc.) and their applications.
  • CE4 : Understand the main kinds of chemical reaction and their main associated characteristics.
  • CE5 : Apply the principles and procedures used in chemical analysis to determine, identify and characterise chemical compounds.
  • CE6 : Understand the principles of the thermodynamics and their applications in Chemistry.

 

Specific Competences:>> Ability

  • CE24 : Show knowledge and understanding of the essential facts, concepts, principles and theories associated with the different areas of Chemistry
  • CE25 : Solve qualitative and quantitative problems using previously developed models
  • CE26 : Recognise and analyse new problems and plan strategies to solve them
  • CE27 : Interpret, evaluate and synthesise Chemical data and information.
  • CE28 : Recognise and implement good scientific measurement and experimentation practices.
  • CE29 : Process and compute data associated with chemical information.
  • CE30 : Handle chemical reagents, instruments and devices safely.
  • CE31 : Carry out standard laboratory procedures for analytical and synthetic tasks related to organic and inorganic systems.
  • CE32 : Use standard chemical instruments for identification, quantification, separation and structural determination.
  • CE33 : Monitor by observing and measuring chemical properties, events or changes, gathering the appropriate information.
  • CE35 : Interpret data obtained from laboratory observation and measurement.
  • CE36 : Prepare, present and defend scientific reports both in writing and orally in front of an audience.
  • CE37 : Evaluate the risks involved in using chemical substances and laboratory procedures, as well as managing any waste generated correctly.
  • CE38 : Use inductive and deductive methods correctly in the field of Chemistry.
  • CE39 : Recognise and evaluate chemical processes in daily life.

 

Generic UA Competences

  • CGUA1 : Understand English as a foreign language in the field of science.
  • CGUA2 : Express oneself correctly, both orally and in writing, in either of the official languages of the Region of Valencia.
  • CGUA3 : Possess computer skills relevant to the field of study.
  • CGUA4 : Acquire or possess basic Information and Communications Technology skills and correctly manage the information gathered.

 

 

 

Learning outcomes (Training objectives)

No data

 

 

Specific objectives stated by the academic staff for academic year 2019-20

No data

 

 

General

Code: 26033
Lecturer responsible:
TODOLI TORRO, JOSE LUIS
Credits ECTS: 6,00
Theoretical credits: 0,96
Practical credits: 1,44
Distance-base hours: 3,60

Departments involved

  • Dept: CHEMICAL ANALYSIS, NUTRITION AND FOOD SCIENCE
    Area: ANALYTIC CHEMISTRY
    Theoretical credits: 0,96
    Practical credits: 1,44
    This Dept. is responsible for the course.
    This Dept. is responsible for the final mark record.

Study programmes where this course is taught