Competències i objectius

Informació provisional. Pendent d'aprovació per la Comissió d'Estudis i Formació de la Universitat d'Alacant.

 

Context de l'assignatura per al curs 2017-18

Es tracta d'una assignatura que té com a finalitat que la persona que es dedique a elaborar gelats de forma artesanal tinga nocions bàsiques de les contaminacions microbianes i químiques que poden patir els gelats així com defectes en els mateixos per una elaboració o conservació defectuosa.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

EXPERT EN ELABORACIÓ ARTESANAL DE GELATS

 

Competències generals

  • CG2 : Conèixer i descriure totes les substàncies que integren un gelat i les característiques funcionals de les mateixes.
  • CG4 : Conèixer els aspectes higiènics que cal controlar durant el procés d'elaboració de gelats.

 

Competències Específiques

  • CE11 : Elaborar, aplicar, avaluar i mantenir pràctiques adequades d'higiene, seguretat alimentària i sistemes de control de riscos, aplicant la legislació vigent.
  • CE7 : Conèixer la microbiologia dels gelats i aliments usats per a la producció dels mateixos.

 

EXPERT/A EN ELABORACIÓ ARTESANAL DE GELATS

 

Coneiximents/Continguts

  • CON1 : Posseir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context d'investigació
  • CON3 : Identificar les principals substàncies que integren un gelat i comprèn les seues característiques funcionals
  • CON4 : Conèixer els aspectes higiènics que cal controlar durant el procés d'elaboració de gelats.
  • CON9 : Conèixer la microbiologia dels gelats i aliments emprats per a la producció d'aquests.

 

Habilitats/Destreses

  • HD1 : Que els estudiants sàpien comunicar les seues conclusions ¿i els coneixements i raons últimes que les sustenten¿ a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  • HD2 : Que els estudiants posseïsquen les habilitats d'aprenentatge que els permeten continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran manera autodirigido o autònom.
  • HD9 : Elaborar, aplicar, i mantenir pràctiques adequades d'higiene, seguretat alimentària i sistemes de control de riscos a l'elaboració de gelats

 

Capacitats/Competències

  • C1 : Que els estudiants sàpien aplicar els coneixements adquirits i la seua capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seua àrea d'estudi
  • C2 : Que els estudiants siguen capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, incloga reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.

 

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2017-18

Generals

L'assignatura té la finalitat que l'alumne adquirisca una àmplia visió d'higiene i control de qualitat microbiològic i químic en l'elaboració de gelats.

Específics

L'alumne sabrá/comprenderá

  • Els conceptes bàsics de microbiologia alimentària i la importància del control microbiològic. 
  • Els microorganismes patògens transmesos pel consum de gelats, informació sobre l'alteració microbiana dels gelats o L'ecologia microbiana en els aliments, incloent els factors que afecten el desenrotllament, supervivència i mort dels microorganismes en els aliments, així com les conseqüències del seu creixement i presència en els aliments i específicament en els gelats.
  • L'ecologia microbiana en els aliments, incloent els factors que afecten el desenrotllament, supervivència i mort dels microorganismes en els aliments, així com les conseqüències del seu creixement i presència en els aliments i específicament en els gelats
  • El concepte de criteri microbiològic o Les tècniques de mostratge i presa de mostra. o L'anàlisi microbiològica en la indústria gelatera.
  • Els controls higiénco-sanitarios en la indústria gelatera.
  • La sistemàtica d'implantació d'un sistema d'anàlisi de perills i punts de control crític (APPCC) .
  • El concepte de qualitat d'aliments i diferents nivells de qualitat
  • Paràmetres químic físics bàsics de control de qualitat d'aliments
  • Aspectes bàsics del control de qualitat sensorial dels aliments i en concret en els gelats.
  • Anàlisi sensorial. Importància en la qualitat dels gelats. o Mesures higièniques necessàries per a manipular

L'alumne serà capaç de:

  • Entendre els mètodes analítics microbiològics empleats en el control de qualitat dels gelats.
  • Planificar un mostratge i realitzar una presa de mostra.
  • Interpretar els resultats d'una anàlisi microbiològica.
  • Saber que tendències de detecció i identificació microbianes poden ser utilitzades en cada moment de la cadena de producció alimentària.
  • Dissenyar un sistema de control de qualitat microbiològica d'aire i superfícies.
  • Definir i implantar un sistema d'anàlisi de perills i punts de control crítics (APPCC) .
  • Tindre una visió general dels principals mètodes d'anàlisis químics i físics que s'utilitzen en el control de qualitat de gelats
  • Saber quins poden ser els defectes que es poden trobar en els gelats o Identificar quin tipus d'anàlisi sensorial és necessari utilitzar segons la necessitat que tinga l'empresa o bé el fabricant de gelats.
  • Treballar en condicions higièniques en tot el procés de eleboraciò de geltats

 

 

;

Dades generals

Codi: 78106
Professor/a responsable:
PRATS MOYA, MARIA SOLEDAD
Crèdits ECTS: 2,00
Crèdits teòrics: 0,80
Crèdits pràctics: 0,00
Càrrega no presencial: 1,20

Departaments amb docència

  • Dep.: FISIOLOGIA, GENÈTICA I MICROBIOLOGIA
    Àrea: MICROBIOLOGIA
    Crèdits teòrics: 0,3
    Crèdits pràctics: 0
  • Dep.: QUÍMICA ANALÍTICA, NUTRICIÓ I BROMATOLOGIA
    Àrea: NUTRICIÓ I BROMATOLOGIA
    Crèdits teòrics: 0,3
    Crèdits pràctics: 0
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix