Competències i objectius

Informació provisional. Pendent d'aprovació per la Comissió d'Estudis i Formació de la Universitat d'Alacant.

 

Context de l'assignatura per al curs 2017-18

La preparación de helados, tanto sea a nivel artesano como industrial, implica una serie de operaciones que conduzcan de los ingredientes al producto final. No cabe duda que estas operaciones deben ser consideradas en función del volumen de producto a preparar. Siendo el helado un alimento perecedero y que debe ser sometido a una serie de procesos para aumentar su vida útil, la cantidad de producto a conservar se convierte en un parámetro decisivo a la hora de planificar el sistema completo de procesado.
No es sencillo encontrar referencias que hablen de forma específica del helado artesano, o producido en cantidades relativamente pequeñas, a la hora de estudiar los procesos que comprenden su producción, mezclado y distribución. Sin embargo, existen gran cantidad de referencias, tanto a nivel de publicaciones como de recursos tecnológicos en red, que definen dichos procesos a nivel industrial. En el presente bloque se ha buscado dar una visión a los alumnos de la información existente para este tipo de procesos, de forma que sean capaces de cumplir un doble objetivo. Por una parte el que se conozcan los procesos y técnicas que se emplean en la fabricación de helados a nivel industrial, y por otra que los artesanos heladeros sean capaces, por reducción de las escalas propuestas, de implementar algunos de estos procesos en su propia producción al aprovechar el conocimiento generado en las grandes estructuras productoras de helado.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

EXPERT EN ELABORACIÓ ARTESANAL DE GELATS

 

Competències generals

  • CG6 : Conèixer la maquinària diversa que podem trobar en un obrador.
  • CG7 : Saber elaborar productes de qualitat amb diverses característiques, usant per a açò la maquinària i els ingredients habitualment presents en un obrador.

 

Competències Específiques

  • CG9 : Desenvolupar en la pràctica les formulacions plantejades teòricament.

 

EXPERT/A EN ELABORACIÓ ARTESANAL DE GELATS

 

Coneiximents/Continguts

  • CON1 : Posseir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context d'investigació
  • CON6 : Conèixer la maquinària que s'utilitza en un obrador i les seues característiques més rellevants.

 

Habilitats/Destreses

  • HD1 : Que els estudiants sàpien comunicar les seues conclusions ¿i els coneixements i raons últimes que les sustenten¿ a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  • HD2 : Que els estudiants posseïsquen les habilitats d'aprenentatge que els permeten continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran manera autodirigido o autònom.
  • HD4 : Planificar i organitzar el procés d'elaboració i emmagatzematge dels gelats, tenint en compte els ingredients i la maquinària requerida.

 

Capacitats/Competències

  • C1 : Que els estudiants sàpien aplicar els coneixements adquirits i la seua capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seua àrea d'estudi
  • C2 : Que els estudiants siguen capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, incloga reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  • C4 : Desenvolupar nous productes en funció de les noves tendències.

 

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2017-18

El objetivo de la asignatura “Introducción a la elaboración de helados” es hacer llegar a los estudiantes del curso los distintos procedimientos y equipos que se emplean en la elaboración de helados. Se analizan cada una de las etapas involucradas en la fabricación y conservación de helados, desde la preparación de la mezcla hasta la exposición de los helados en las vitrinas, incluyendo obtención del mix, pasteurización, homogeneización y transporte, mostrando los equipos necesarios para llevar a cabo cada una de ellas, señalando sus distintas partes, el fundamento del funcionamiento de los mismos, los distintos tipos que existen, Se muestran también algunos criterios que deben tenerse en cuenta en la adquisición de equipos de elaboración de helados, mostrando algunas pautas que deben considerarse

 

 

;

Dades generals

Codi: 78102
Professor/a responsable:
JIMENEZ MIGALLON, ALFONSO
Crèdits ECTS: 1,50
Crèdits teòrics: 0,60
Crèdits pràctics: 0,00
Càrrega no presencial: 0,90

Departaments amb docència

  • Dep.: QUÍMICA ANALÍTICA, NUTRICIÓ I BROMATOLOGIA
    Àrea: QUÍMICA ANALÍTICA
    Crèdits teòrics: 0,45
    Crèdits pràctics: 0
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix