Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2011-12

 

La descomposición de la materia orgánica es un proceso biológico de vital importancia en el mantenimiento de los ecosistemas y de las complejas redes de interacciones biológicas que los constituyen. Se analiza el importante papel de los organismos descomponedores y su repercusión en los programas de conservación de la biodiversidad, ya sea tanto desde un punto de vista práctico como teórico.

En la asignatura se estudiará específicamente el papel de los insectos en los procesos de descomposición y reciclaje de la materia orgánica de origen animal. Se incidirá tanto en el proceso en si como en la diversidad de insectos asociada y en su evolución y adaptaciones. Se considerará especialmente su repercusión en la gestión de hábitats y su relación con la biología de la conservación.

Se imparte desde el área de conocimiento de Zoología y debido a su caracter multidisplinar guarda relación con  varias asignaturas del Master como "Interacciones interespecíficas" o "Estrategias de Conservación y Manejo de la Biodiversidad" entre otras materias.

 

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències generals del títol (CG)

  • CG2 : Adquirir habilitats en TIC (tecnologies de la informació i comunicació) aplicades als estudis de la diversitat biològica i biologia de la conservació, i gestionar adequadament la informació obtinguda.
  • CG3 : Desenvolupar la capacitat d'anàlisi, síntesi i raonament crític aplicats a observacions i dades experimentals.
  • CG5 : Introduir la conservació com un objectiu en els projectes d'investigació sobre diversitat biològica.
  • CG6 : Adquirir una preocupació permanent per la qualitat i el medi ambient i la conservació de la diversitat biològica.

 

Competències específiques:>>de coneixement

  • CEc1 : Adquirir les bases necessàries per a conèixer i interpretar els estudis i investigacions en el camp de la biologia de la conservació.
  • CEc3 : Comprendre i interpretar la diversitat dels éssers vius en el medi, així com el seu origen, evolució i comportament.
  • CEc4 : Adquirir un coneixement avançat dels principis filogenètics i biogeogràfics que regeixen la classificació dels éssers vius.
  • CEc6 : Conèixer el paper que tenen les relacions interespecífiques en l'estructuració de les comunitats i el manteniment de la biodiversitat.

 

Competències específiques:>>d'habilitat

  • CEh5 : Adquirir les habilitats necessàries per a elaborar textos científics a partir de dades experimentals i bibliogràfiques.
  • CEh6 : Saber identificar, analitzar i catalogar la diversitat biològica.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

Sense dades

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2011-12

1.- Identificar la fase del proceso de descomposición en el campo en función de las variables bióticas y abióticas. 

 2.- Conocer las especies que componen la comunidad de insectos descomponedores en diferentes áreas geográficas, e incluso en diferentes microhábitats de un mismo ecosistema. 

3.- Identificación taxonómica de las especies coprófagas y necrófagas más importantes valorando la información ecológica que proporcionan. 

4.- Estudiar el uso que hacen del recurso las especies de estas comunidades, incidiendo en el análisis de sus ciclos de vida. 

5.- Reconocer la importancia de estas comunidades en el proceso de reciclaje de la materia orgánica y las interrelaciones tróficas en el ecosistema. 

6.- Conocer cuales son las posibilidades prácticas del uso de estos insectos como bioindicadores del estado de conservación de los ecosistemas. 

 

 

 

;

Dades generals

Codi: 35416
Professor/a responsable:
ROJO VELASCO, SANTOS
Crèdits ECTS: 4,00
Crèdits teòrics: 0,64
Crèdits pràctics: 0,96
Càrrega no presencial: 2,40

Departaments amb docència

  • Dep.: CIÈNCIES AMBIENTALS I RECURSOS NATURALS
    Àrea: ZOOLOGIA
    Crèdits teòrics: 0,72
    Crèdits pràctics: 0,72
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix