Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2020-21

La asignatura “Riesgos biológicos de los alimentos” se enmarca en el contexto de la seguridad microbiológica y el control la calidad microbiológica de los alimentos. El alumnado adquirirá la capacidad para reconocer los principales microorganismos patógenos de transmisión alimentaria y las características de las principales enfermedades que causan, así como para intervenir en calidad y seguridad de los productos, instalaciones y procesos relacionados con la producción y distribución de alimentos (integrado en un sistema de análisis de peligros y puntos de control críticos, APPCC).

Las competencias adquiridas a través de los contenidos de esta asignatura completan los de la asignatura “Higiene de los Alimentos”, impartida en el segundo curso del Grado.

Al superar la asignatura, el estudiante será más competente para:
1. Reconocer los principales microorganismos patógenos transmitidos por alimentos
2. Organizar y dirigir el control de calidad de todo tipo de industria alimentaria
3. Identificar y valorar los problemas asociados a los diferentes alimentos y a su procesado y proponer aquellas medidas necesarias para solventarlos
4. Establecer herramientas de control de procesos
5. Identificar los agentes de peligro que pueden intervenir en cualquiera de las fases de la cadena alimentaria y los sistemas de prevención y control
6. Analizar, evaluar y gestionar los riesgos sanitarios en la cadena alimentaria
7. Conocer la legislación vigente.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències transversals

  • CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
  • CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
  • CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.

 

Competències generals

  • CG16 : Conèixer la microbiologia, parasitologia i toxicologia dels aliments.
  • CG18 : Elaborar, aplicar, avaluar i mantenir pràctiques adequades d'higiene, seguretat alimentària i sistemes de control de riscos, aplicant-hi la legislació vigent.
  • CG20 : Col·laborar en la implantació de sistemes de qualitat.
  • CG21 : Avaluar, controlar i gestionar aspectes de la traçabilitat en la cadena alimentària.
  • CG23 : Assessorar científicament i tècnicament sobre els productes alimentaris i el seu desenvolupament. Avaluar el compliment d'aquest assessorament.
  • CG24 : Participar en els equips empresarials de màrqueting social, publicitat i al·legacions saludables.
  • CG25 : Col·laborar en la protecció del consumidor en el marc de la seguretat alimentària.

 

Competències Específiques

  • E116 : Conèixer els sistemes d'anàlisis de perills i punts de control crítics en les indústries de restauració i alimentària.
  • E118 : Conèixer els mètodes de detecció en aliments de microorganismes i els seus productes.
  • E120 : Saber prendre mostres representatives d'un aliment.
  • E124 : Conèixer les característiques dels nous productes alimentaris.
  • E43 : Adquirir les habilitats pertinents per a treballar en equip com a unitat en les quals s'estructura de forma uni o multidisciplinària els professionals i altre personal, relacionats amb l'avaluació diagnòstica i tractaments en Dietètica i Nutrició.
  • E45 : Conèixer que canals de comunicació interna o externa, han d'implantar-se en tota organització perquè el Servei de Nutrició aconseguisca l'objectiu que tots els professionals coneguen els seus projectes.
  • E46 : Conèixer els sistemes d'Acreditació d'implantació de Circuits de Qualitat.
  • E47 : Diferenciar entre Qualitat Real i Qualitat Percebuda.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

- Que els alumnes coneguen i comprenguen la filosofia de la gestió del risc (risc vs benefici).

- Conèixer els diferents grups microbians d'importància en malalties de transmissió alimentària i dels sistemes de detecció i control d'aquests microorganismes.

- Identificar i fer recompte de microorganismes patògens en aliments mitjançant tècniques de cultiu -Conèixer els criteris de qualitat microbiològica dels aliments.

- Conèixer i saber aplicar les tècniques de control que garantisquen la puresa i autenticitat específica dels aliments.

- Conèixer els aspectes relacionats amb la sanitat en la indústria alimentària.

- Conèixer i saber posar en pràctica els sistemes d'anàlisis de perills i selecció de punts crítics.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2020-21

• Conocer y comprender la filosofía de la gestión del riesgo (riesgo vs beneficio)
• Conocer los diferentes grupos microbianos de importancia en enfermedades de transmisión alimentaria y de los sistemas de detección y control de estos microorganismos
• Identificar y hacer recuento de microorganismos patógenos en alimentos mediante técnicas de cultivo
• Conocer los criterios de calidad microbiológica de los alimentos
• Conocer y saber aplicar las técnicas de control que garanticen la pureza y autenticidad específica de los alimentos
• Conocer los aspectos relacionados con la sanidad en la industria alimentaria
• Conocer y saber poner en práctica los sistemas de análisis de peligros y control de puntos críticos

 

 

;

Dades generals

Codi: 27552
Professor/a responsable:
PEÑA PARDO, ARANZAZU
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,60
Crèdits pràctics: 0,80
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: FISIOLOGIA, GENÈTICA I MICROBIOLOGIA
    Àrea: MICROBIOLOGIA
    Crèdits teòrics: 1,6
    Crèdits pràctics: 0,8
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix