Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2020-21

En la gastronomía conviven aspectos de salud y nutrición con aspectos culturales, sociales y políticos, ya que los medios de producción, distribución y comercialización están regulados por los estados y pueden ser modulados por normativas, sanciones, incentivos, etc. Los sistemas intensivos de producción y distribución junto a la globalización causan serios problemas de homogeneización de productos y costumbres, con la consiguiente pérdida de multiculturalidad, de variedades vegetales y animales y sistemas de producción. Como consecuencia, los alimentos viajan cada vez más, perdiendo propiedades organolépticas, las áreas rurales pierden población y el suelo y los océanos se deterioran, de forma que cada vez son menos capaces de alimentar aun población creciente. Diversos organismos internacionales han dado ya directrices y normativas con el fin de evitar todo este deterioro. La responsabilidad va desde los productores a los distribuidores, pasando por los proveedores de servicios agroalimentarios y los consumidores. Por eso es imprescindible conocer los mecanismos de transformación de toda la cadena a sistemas que mejoren el uso de los recursos y sean respetuosos con la cultura y las tradiciones alimentarias de cada zona, que es lo que define finalmente la gastronomía.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències transversals

  • CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger
  • CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionales
  • CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita

 

Competències generals

  • CG2 : Mostrar capacitat de síntesi i raonament crític en l'anàlisi dels entorns gastronòmics i culinaris.
  • CG3 : Resoldre tasques o realitzar treballs professionals en l'àmbit gastronòmic en el temps assignat per a açò, mantenint la qualitat del resultat.
  • CG7 : Saber aplicar els coneixements adquirits en l'àmbit d'estudi al món professional de la gastronomia, contribuint al desenvolupament dels Drets Humans, dels principis democràtics, dels principis d'igualtat de gènere, de solidaritat, de protecció del medi ambient i de foment de la cultura de la pau.

 

Competències Específiques

  • CE39 : Diferenciar entre sistemes de producció d'aliments tradicionals, sostenibles i ecològics i interpretar l'etiquetatge dels productes agroalimentaris
  • CE40 : Conèixer els riscos mediambientals i el tractament dels residus generats en el sector agroalimentari

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Conèixer i diferenciar els sistemes de producció d'aliments tradicionals, sostenibles i ecològics.
  • Conèixer els riscos mediambientals i els tractaments dels residus generats en les indústries agroalimentàries.
  • Conèixer la repercussió econòmica i mediambiental del consum d'aliments fora de temporada.
  • Comprendre els efectes del transport a llarga distància sobre les propietats organolèptiques i culinàries dels aliments.
  • Saber discriminar entre sistemes d'etiquetatge de qualitat i ecològic.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2020-21

El alumno deberá conocer y diferenciar entre sistemas de producción de alimentos tradicionales, sostenibles y ecológicos. Deberá conocer los riesgos medioambientales y los tratamientos de los residuos generados en las industrias agroalimentarias. Conocer la repercusión económica y medioambiental del consumo de alimentos fuera de temporada. Comprender los efectos del transporte a larga distancia sobre las propiedades organolépticas y culinarias de los alimentos. Saber discriminar entre diferentes sistemas de etiquetado de calidad y ecológico

 

 

;

Dades generals

Codi: 21719
Professor/a responsable:
JORDA GUIJARRO, JUANA DOLORES
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 2,00
Crèdits pràctics: 0,40
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: AGROQUIMICA I BIOQUIMICA
    Àrea: EDAFOLOGIA I QUÍMICA AGRÍCOLA
    Crèdits teòrics: 1
    Crèdits pràctics: 0,2
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.
  • Dep.: CIÈNCIES DEL MAR I BIOLOGIA APLICADA
    Àrea: ZOOLOGIA
    Crèdits teòrics: 1
    Crèdits pràctics: 0,2

Estudis en què s'imparteix