Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2019-20

Con la asignatura de historia y fundamentos de la gastronomía, se pretende ofrecer al futuro profesional de la gastronomía las claves que ayuden a entender los elementos que han permitido elaborar el saber gastronómico, entendido como la ciencia y el arte del buen comer. El saber gastronómico se ha ido configurando a la par que iban evolucionando las estrategias alimentarias que han permitido a la humanidad intentar hacer frente al reto de la alimentación. La gastronomía, de hecho, formaría parte de los determinantes que han condicionado estas estrategias.
Se abordarán los elementos y los conocimientos científicos y técnicos que han ido configurado los saberes gastronómicos: el papel desempeñado por la cocina y las técnicas culinarias, por los sistemas de producción y consumo de alimentos, y por la evolución y el desarrollo que han alcanzado la dietética, la ciencia de la nutrición y la ciencia y tecnología de los alimentos. Así mismo, desde su condición de asignatura de carácter introductorio al Grado, se desarrollaran contenidos teórico-prácticos que permitan al alumno familiarizarse con la terminología específica del ámbito culinario y gastronómico, y con los parámetros básicos del proceso de comunicación científica y divulgación referido al ámbito de la gastronomía.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències transversals

  • CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger
  • CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionales
  • CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita

 

Competències generals

  • CG1 : Ser capaç de treballar en equip i d'organitzar i planificar activitats en l'àmbit de les empreses del sector gastronòmic
  • CG2 : Mostrar capacitat de síntesi i raonament crític en l'anàlisi dels entorns gastronòmics i culinaris.
  • CG3 : Resoldre tasques o realitzar treballs professionals en l'àmbit gastronòmic en el temps assignat per a açò, mantenint la qualitat del resultat.
  • CG4 : Ser capaç de realitzar les aproximacions requerides amb l'objecte de reduir un problema de l'àmbit d'estudi fins a un nivell manejable.
  • CG7 : Saber aplicar els coneixements adquirits en l'àmbit d'estudi al món professional de la gastronomia, contribuint al desenvolupament dels Drets Humans, dels principis democràtics, dels principis d'igualtat de gènere, de solidaritat, de protecció del medi ambient i de foment de la cultura de la pau.

 

Competències Específiques

  • CE12 : Conèixer els factors socioculturals que condicionen la gastronomia i incideixen en la selecció i classificació d'aliments i ingredients i en les elaboracions culinàries
  • CE7 : Comprendre i analitzar críticament el caràcter dinàmic i evolutiu dels fenòmens culinari i gastronòmic en la societat actual, així com conèixer les últimes tendències en gastronomia
  • CE9 : Entendre els fonaments històrics del saber gastronòmic, entès com la ciència i l'art del bon menjar

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Comprendre els fonaments científics, tècnics i materials de la gastronomia.
  • Desenvolupar coneixements i habilitats per a utilitzar les fonts històriques del saber gastronòmic i culinari.
  • Desenvolupar coneixements i habilitats per a comprendre les cultures i les ciències gastronòmiques i culinàries.
  • Desenvolupar coneixements i habilitats per a usar correctament el llenguatge gastronòmic i culinari.
  • Desenvolupar coneixements i habilitats per a la recerca de les cultures i les ciències culinàries i gastronòmiques i la comunicació de la seua història i evolució.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2019-20

1) Conocer los fundamentos histórico del saber gastronómico y sus determinantes
2) Conocer los principales conceptos y tendencias que han configurado el desarrollo de la gastronomía como disciplina científica
3) Explicar desde la perspectiva de los usos del pasado y el conocimiento de la evolución histórica de la gastronomía sus retos actuales y sus perspectivas de futuro
4) Desarrollar conocimientos y habilidades para el manejo del lenguaje culinario y gastronómico
5) Adquirir conocimientos y habilidades relacionados con el proceso de comunicación científica y divulgación gastronómica

 

 

;

Dades generals

Codi: 21703
Professor/a responsable:
BERNABEU MESTRE, JOSEP
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,80
Crèdits pràctics: 0,60
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: INFERMERIA COMUNITÀRIA, MEDICINA PREVENTIVA I SALUT PÚBLICA
    Àrea: HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA
    Crèdits teòrics: 1,8
    Crèdits pràctics: 0,6
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix