Facultats i centres
Serveis administratius
Serveis generals
Els actuals processos i transformacions de tipus social, demogràfic, econòmic, polític o cultural ofereixen una perspectiva que afecta als espais i a les societats a qualsevol escala geogràfica, des de la local a la global. La Geografia Social atén els problemes soci-territorials, la seua localització i la seua comprensió, permetent valorar i contrastar els diferents sistemes de relacions que es produeixen entre la població i els territoris del món en els quals aquesta habita.
Els continguts i competències de l'assignatura Geografia Social en el Grau de Treball Social s'inclouen en el mòdul de processos i problemes sobre els quals actua el treball social, i en concret, en les matèries vinculades amb l'estructura, la desigualtat i l'exclusió social.
El coneixement de les tècniques bàsiques d'anàlisis i l'estudi de fenòmens com: la distribució geogràfica de la població, els moviments de població, la fecunditat, l'envelliment, els contrastes camp-ciutat, la discapacitat, la segregació espacial, les diferències de gènere o la geopolítica constitueixen la base teòrica i pràctica de l'assignatura; i contribueixen a definir la identitat i el perfil professional de la treballadora social / del treballador social.
Competències generals del títol (CG)
Competències generals de la UA (CGUA)
Competències específiques (CE)
- Conèixer i comprendre els conceptes bàsics per a l'anàlisi sociodemogràfica del territori.
- Identificar les diferències territorials des d'una perspectiva sociodemogràfica.
- Ser capaç de determinar els factors causals i els efectes de la distribució sociodemogràfica de la població en el territori de rellevància per al treball social.
Objectius conceptuals
Comprendre les qüestions sociodemogràfiques clau a escala global i local.
Conéixer les principals fonts d'informació social i geodemogràfiques referides a territoris concrets.
Objectius procedimentals
Elaborar indicadors sociodemogràfics bàsics i la seua representació gràfica i/o cartogràfica.
Introducció a la investigació sobre qüestions de població.
Objectius actitudinals
Fomentar, des d'una perspectiva crítica i multidisciplinària, la inquietud investigadora de l'alumnat cap a la manifestació territorial dels desequilibris socials.