Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2013-14

La asignatura Dificultades de aprendizaje y Trastornos del desarrollo: respuestas específicas en contextos inclusivos en la educación infantil pertenece al módulo de Formación Básica, dentro de la formación generalista del Grado de Educación Infantil, asignándole 9 créditos ECTS y ubicada en el 2º curso, primer semestre. Esta asignatura perteneciente al área de Didáctica y Organización Escolar,   centra el desarrollo de sus contenidos en ofrecer a los futuros profesionales de esta etapa, una mayor comprensión, en cuanto a identificación, prevención, atención y apoyo educativo de acuerdo con las necesidades educativas especiales del alumnado en los centros y aulas, dentro del marco general del currículo escolar. Con esta asignatura se contribuye a desarrollar la competencia profesional de formular, diseñar y gestionar proyectos innovadores a nivel de aula para dar respuesta a las necesidades detectadas así como regular entornos armónicos de aprendizaje en contextos de diversidad en la Educación Infantil que ofrezcan respuestas singulares a cada estudiante, a sus dificultades de aprendizaje y faciliten la igualdad de género, la equidad y el respeto a los derechos humanos. 

Esta asignatura está relacionada con otras disciplinas como: Gestión e innovación en contextos educativos; Dificultades de aprendizaje y Trastornos del desarrollo: características evolutivas; Prácticum I; Prácticum II; Trabajo Fin de Grado.

Esta asignatura está relacionada con otras disciplinas como: Gestión e innovación en contextos educativos; Dificultades de aprendizaje y Trastornos del desarrollo: características evolutivas; Prácticum I; Prácticum II; Trabajo Fin de GradoLa asignatura Dificultades de aprendizaje y Trastornos del desarrollo: respuestas específicas en contextos inclusivos en la educación infantil pertenece al módulo de Formación Básica, dentro de la formación generalista del Grado de Educación Infantil, asignándole 9 créditos ECTS y ubicada en el 2º curso, primer semestre. Esta asignatura perteneciente al área de Didáctica y Organización Escolar,   centra el desarrollo de sus contenidos en ofrecer a los futuros profesionales de esta etapa, una mayor comprensión, en cuanto a identificación, prevención, atención y apoyo educativo de acuerdo con las necesidades educativas especiales del alumnado en los centros y aulas, dentro del marco general del currículo escolar. Con esta asignatura se contribuye a desarrollar la competencia profesional de formular, diseñar y gestionar proyectos innovadores a nivel de aula para dar respuesta a las necesidades detectadas así como regular entornos armónicos de aprendizaje en contextos de diversidad en la Educación Infantil que ofrezcan respuestas singulares a cada estudiante, a sus dificultades de aprendizaje y faciliten la igualdad de género, la equidad y el respeto a los derechos humanos.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències generals del títol (CG)

  • CG1 : Compromís ètic. Mostrar actituds coherents amb les concepcions ètiques i deontològiques, respectant i fomentant alhora els valors democràtics, la igualtat de gènere, la no-discriminació de persones amb discapacitat, l'equitat i el respecte als drets humans. Capacitat de crítica i autocrítica constructiva.
  • CG2 : Capacitat d'aprenentatge i responsabilitat. Prendre consciència del propi procés d'aprenentatge i autoregular-lo. Capacitat de cercar, usar i integrar la informació. Mostrar interès per a aprendre al llarg de la vida i actualitzar les pròpies competències i els punts de vista professionals, de manera autònoma, orientada o dirigida, segons les necessitats de cada moment. Vetlar per un creixement emocional equilibrat.
  • CG3 : Capacitat d'adaptació a noves situacions. Analitzar àgilment els canvis que es produeixen en l'entorn i ser capaç de prendre decisions raonades per a donar-los resposta. Planificar i organitzar noves accions amb capacitat reflexiva.
  • CG4 : Treball en equip. Col·laborar amb altres persones per a construir un projecte comú. Ser capaç de col·laborar en equips interdisciplinaris, d'assumir diferents rols en les dinàmiques dels equips de treball i de liderar-los si escau.
  • CG6 : Capacitat creativa i emprenedora. Formular, dissenyar i gestionar projectes innovadors per a donar resposta a les necessitats detectades. Buscar i integrar nous coneixements i actituds en experiències tant internacionals com del propi territori amb la finalitat d'emprendre canvis de manera creativa en les pràctiques professionals.

 

Competències específiques (CE)

  • CE1 : Aplicar els elements propis de les àrees dels currículums d'Infantil vigents, amb criteris de coherència: finalitats, competències, objectius, continguts i criteris d'avaluació.
  • CE11 : Implicar-se en la diversitat d'accions que comprèn el funcionament de les escoles d'educació infantil, basant-se en el coneixement de la seua organització.
  • CE12 : Assumir que l'exercici de la funció docent s'ha d'anar perfeccionant i adaptant als canvis científics, pedagògics, tecnològics, socials i culturals al llarg de la vida.
  • CE13 : Comprendre la importància del paper del mestre per a poder actuar com a col·laborador i orientador de pares i mares en relació amb l'educació familiar en el període de 0-6 anys i dominar les habilitats socials en el tracte i la relació amb la família de cada xiquet i amb el conjunt de les famílies.
  • CE14 : Reflexionar sobre les pràctiques de l'aula per a innovar i millorar la tasca docent. Adquirir hàbits i destreses per a l'aprenentatge autònom i cooperatiu i promoure-ho entre els docents i entre els xiquets.
  • CE3 : Dissenyar i regular entorns harmònics d'aprenentatge en contextos de diversitat en l'educació Infantil que atenguen les necessitats educatives singulars de cada estudiant, les dificultats d'aprenentatge, la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte als drets humans.
  • CE4 : Fomentar la convivència dins i fora de l'aula d'educació infantil i abordar la resolució pacífica de conflictes.
  • CE5 : Observar sistemàticament en contextos propis de l'educació Infantil ambients d'aprenentatge i de convivència, interpretar les pràctiques educatives segons els marcs teòrics de referència, reflexionar sobre aquests i actuar en conseqüència.
  • CE6 : Dinamitzar la reflexió en grup sobre l'acceptació de normes i el respecte als altres. Promoure l'autonomia i la singularitat de cada estudiant com a factors d'educació de les emocions, els sentiments i els valors en la primera infància.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Analitzar i adquirir estratègies i recursos per a una atenció educativa de l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu.
  • Dissenyar entorns educatius inclusius a nivell ce centre i aula per a donar resposta a les dificultats d'aprenentatge, trastorns del desenvolupament i necessitats educatives específiques de l'alumnat.
  • Aplicar mesures d'adaptació curricular per a les dificultats d'aprenentatge i trastorns del desenvolupament que se succeeixen en l'etapa d'educació infantil.
  • Desenvolupar estratègies de col·laboració amb els diferents professionals del centre i de suport per a dur a terme una atenció educativa des del marc curricular general.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2013-14

 

Dominar y utilizar  la terminología específica de la materia tanto de los contenidos teóricos como prácticos.
- Conocer los contenidos de la materia, analizando, interpretando y reflexionando sobre los mismos.
- Ser capaz de aplicar la normativa legislativa actual en materia de atención al alumnado con necesidades específicas de apoyo educativo en la Educación Infantil.
- Identificar las posibles dificultades de aprendizaje y trastornos del desarrollo del alumnado para su posterior atención educativa en función del ritmo de aprendizaje del alumnado.
- Realizar actuaciones a nivel de centro y de aula para prevenir dificultades de aprendizaje en el proceso de desarrollo del periodo de 0 a 6 años.
- Planificar una respuesta educativa inclusiva en función de las necesidades educativas especiales del alumnado de la etapa de Educación Infantil.

 

Dominar y utilizar  la terminología específica de la materia tanto de los contenidos teóricos como prácticos.

- Conocer los contenidos de la materia, analizando, interpretando y reflexionando sobre los mismos.

- Ser capaz de aplicar la normativa legislativa actual en materia de atención al alumnado con necesidades específicas de apoyo educativo en la Educación Infantil.

- Identificar las posibles dificultades de aprendizaje y trastornos del desarrollo del alumnado para su posterior atención educativa en función del ritmo de aprendizaje del alumnado.

- Realizar actuaciones a nivel de centro y de aula para prevenir dificultades de aprendizaje en el proceso de desarrollo del periodo de 0 a 6 años.

- Planificar una respuesta educativa inclusiva en función de las necesidades educativas especiales del alumnado de la etapa de Educación Infantil.

 

 

 

;

Dades generals

Codi: 17210
Professor/a responsable:
LLEDO CARRERES, ASUNCION
Crèdits ECTS: 9,00
Crèdits teòrics: 1,80
Crèdits pràctics: 1,80
Càrrega no presencial: 5,40

Departaments amb docència

  • Dep.: PSICOLOGIA EVOLUTIVA I DIDÀCTICA
    Àrea: DIDÀCTICA I ORGANITZACIÓ ESCOLAR
    Crèdits teòrics: 1,8
    Crèdits pràctics: 1,8
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix