Competències i objectius
- Context de l'assignatura per al curs 2013-14
- Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)
- Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2013-14
Context de l'assignatura per al curs 2013-14
Se trata de una asignatura semestral optativa, a impartir en el primer semestre del cuarto curso del Grado en Ciencias de la Actividad Física y el Deporte, siendo necesaria para adquirir los conceptos y conocimientos básicos en Nutrición Deportiva, las recomendaciones nutricionales y el papel de las ingestas nutricionales en el deporte, la evaluación nutricional de la persona activa, analizar y evaluar las dietas en deportistas teniendo en cuenta las consideraciones nutricionales en grupos específicos de atletas y otros temas específicos en nutrición deportiva necesarios para poder aplicar los conocimientos adquiridos en otras asignaturas del Grado, como: Teoría de la actividad física y el deporte, Anatomía para la actividad física y el deporte, Deportes del mar, Deportes con implementos, Deportes colectivos I, Deportes colectivos II, Actividad física y calidad de vida, Planificación y desarrollo de entrenamiento deportivo… A su vez constituye la base necesaria e imprescindible para la aplicación profesional en
la evaluación nutricional y elaboración de dietas a individuos o colectividades que realizan actividad física y constituye una herramienta fundamental para el mantenimiento y mejora de la salud en este grupo de población.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)
Competències generals del títol (CG)
- CG1.1 : Capacitat d'identificació, relació, anàlisi, síntesi i aplicació dels continguts conceptuals determinats per les matèries de la titulació de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport.
- CG1.2 : Capacitat de gestió de la informació i el coneixement en situacions noves i complexes, resolució de problemes i presa de decisions per al desenvolupament de continguts instrumentals i procedimentals de les matèries del grau de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport.
- CG3.1 : Capacitat de dissenyar, aplicar i avaluar processos, programes i projectes de qualitat en el camp de la docència, l'entrenament, la promoció de la salut i la recreació esportiva.
- CG3.2 : Atenció i reconeixement de la diversitat i multiculturalitat en l'àmbit de docència i aprenentatge, l'entrenament, la promoció de la salut i la recreació.
Competències específiques (CE)
- CE11 : Capacitat de dissenyar, aplicar i avaluar processos, programes i projectes de qualitat per a avaluar la condició física i prescriure exercicis correctius.
- CE13 : Capacitat de dissenyar, aplicar i avaluar processos, programes i projectes de qualitat del camp de la promoció d'hàbits perdurables i autònoms de pràctica de l'activitat física i de l'esport amb una atenció especial a la diversitat i multiculturalitat.
- CE15 : Capacitat de dissenyar, aplicar i avaluar processos, programes i projectes de qualitat per a controlar el procés d'entrenament en els esports individuals i col·lectius, esports amb implementos, esports del mar, habilitats gimnàstiques i pilota valenciana sabent seleccionar i utilitzar el material i equipament esportiu adequat per a cada tipus d'activitat.
- CE3 : Capacitat de gestió i aplicació dels coneixements sobre els factors fisiològics i biomecànics que condicionen la pràctica de l'activitat física i l'esport.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Reconèixer i comprendre el paper dels diferents nutrients en el metabolisme humà tant en condicions de repòs com en el context de l'activitat física intensa.
- Determinar les necessitats de nutrients de de una persona per a mantenir un estat de salut òptim en diferents etapes de la vida.
- Adquirir coneixements sobre la composició dels aliments.
- Analitzar i avaluar la qualitat nutricional de la dieta.
- Determinar l'estat nutricional en funció de paràmetres antropomètrics, bioquímics i dietètics.
- Elaborar dietes equilibrades i adequades per als esportistes en funció de les característiques individuals, tipus d'activitat física desenvolupada i període d'activitat.
- Emetre consell nutricional per a tenir un estat de salut òptim i una pràctica esportiva d'alt rendiment.
- Conèixer les ajudes ergogénicas nutricionals usades i els seus efectes.
- Identificar les característiques i repercussions dels trastorns del comportament alimentari més habituals en els esportistes.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2013-14
;